標題: 業主委員會選舉結果 [打印本頁]

作者: pineapple    時間: 2017-12-8 22:08     標題: 業主委員會選舉結果

這是第一期的結果[attach]6193[/attach]
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 22:10

這是第二期的結果[attach]6194[/attach]
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 22:30

這是第三期的結果[attach]6195[/attach]
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:11

這是停車場第一位代表第一輪投票結果[attach]6196[/attach]
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-8 23:12

請問支持法團人士當選嗎?
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:12

這是停車場第一位代表第二輪投票結果[attach]6197[/attach]
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:13

這是停車場第二位代表第二輪投票結果[attach]6198[/attach]
作者: justinada    時間: 2017-12-8 23:15

請問支持法團人士當選嗎?
kenneth6230 發表於 2017-12-8 23:12

我只知道一期,新業委有3個是反对成立的!特別高興一期一座,長毛羅輸了!

而第二,三期就唔知哦!
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:16

回復 5# kenneth6230

其實我不完全掌握,我住一期,對一期較熟悉。
一期應該全數由反對成立業主立案法團的勝出,二、三期不清楚。
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-8 23:18

反對是好事,我經常聽法團貪污,未聽過港鐵咁
作者: justinada    時間: 2017-12-8 23:18

這是停車場第二位代表第二輪投票結果
pineapple 發表於 2017-12-8 23:13

咁即係停車場有無支持成立法團的人當選?
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:19

回復 11# justinada

停車場兩個勝出代表都立場鮮明,反對成立法團的。
作者: pineapple    時間: 2017-12-8 23:23

回復 12# pineapple

成立法團有其好處,不過大型屋苑牽涉銀碼太大,貪污風險太高。兩害相權取其輕,還是穩陣一點好。

作者: Ht888    時間: 2017-12-9 01:42

真奇怪、點解3⃣️期有兩個業委可以取得100%支持票

利申、我不是不服結果、我是反對成立業主立案法團的
作者: Rosemary    時間: 2017-12-9 01:51

今年好多同胞落來!個個不停口!又嘈又聽唔到佢講乜!就來大陸圍城啦!仲話成立法團!傻的嗎!到最後有個女人好似是三期的,又衝上台又搶人電話!仲癲過前肥業矮!
作者: 099    時間: 2017-12-9 05:49

第2期淪陷,只有一位成功當選。有兩座更因無競爭對手而被那些人選上了。
作者: justinada    時間: 2017-12-9 08:32

回復 14# Ht888

因為無人同班友爭,所以100%當選!
作者: justinada    時間: 2017-12-9 08:33

第2期淪陷,只有一位成功當選。有兩座更因無競爭對手而被那些人選上了。
099 發表於 2017-12-9 05:49

之前有人叫我同4眼矮仔爭!等佢唔好1人獨大!
作者: pineapple    時間: 2017-12-9 08:46

這是停車場代表最後結果[attach]6199[/attach]
作者: pineapple    時間: 2017-12-9 09:05

回復 15# Rosemary

恐怖!也好煩!
作者: justinada    時間: 2017-12-9 10:55

這是停車場代表最後結果
pineapple 發表於 2017-12-9 08:46
都好!起碼長毛羅和矮仔都無份!
那博士係不主張成立法團的!
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-9 12:17

其實最緊要多人出來投票,公道在人心
作者: wingshuk    時間: 2017-12-9 14:16

我除了第一屆出席過後,昨晚係第二次出席,見識過這班人之後,睇到火滾,我本來冇乜立場都立即有立場,如果被這班喪屍成立到法團,後果不勘切想!多謝佢哋令我關心名城,誓言保衛家園
作者: justinada    時間: 2017-12-9 14:25

噚晚咪話如果成立到,比呢班友話事,又話減管理費,又話要取回話事權!
一減管理費,首先受害係業主,因為管理公司會即減人手!講真,咁多年只加過一次管理費,绝對合理!
作者: siuchan    時間: 2017-12-9 15:28

果班人都幾惡,候選人政綱若是支持地鐵的,就會俾佢地柴台。
博士也未必好。但他從車位選舉入番委員,我也有份選他的,好過將來俾人圍標。
作者: waichai    時間: 2017-12-9 15:38

好似3期最多人投票嗎?取得有效業權份數總數最多,唔知結果係反對成立法團既多還是少呢?
作者: siuchan    時間: 2017-12-9 15:52

反對成立法團的較多。
黎生及郭太因無對手,自動當選。
羅生透過住宅及車位都入不到。
作者: justinada    時間: 2017-12-9 16:26

反對成立法團的較多。
羅生透過住宅及車位都入不到。 ...
siuchan 發表於 2017-12-9 15:52

大學開始醒覺,因為多咗反對成立既人出嚟參選!
法團唔係唔好,只不過在名城成立風險太高喇!
作者: AAW    時間: 2017-12-9 19:04

回復 23# wingshuk
作者: waichai    時間: 2017-12-9 19:06

反對成立法團的較多。
羅生透過住宅及車位都入不到。 ...
siuchan 發表於 2017-12-9 15:52

那就好了。

作者: Ht888    時間: 2017-12-9 22:26

目前計、現在名城的管理費很合理
作者: pineapple    時間: 2017-12-9 22:45

回復 23# wingshuk

第一屆係好好,好正常嘅。
作者: pineapple    時間: 2017-12-9 22:46

Ht888 發表於 2017-12-9 22:26

同意。
作者: pineapple    時間: 2017-12-9 22:46

大學開始醒覺,因為多咗反對成立既人出嚟參選!
法團唔係唔好,只不過在名城成立風險太高喇! ...
justinada 發表於 2017-12-9 16:26

完全同意!
作者: justinada    時間: 2017-12-9 22:49

Ht888 發表於 2017-12-9 22:26

Really agree!!  
老實講, 得罪講句, 名城啲人越嚟越cheap!!
所以我唔參選,嘥氣!!
比錢人去管理重好喇!!
作者: Rosemary    時間: 2017-12-9 22:58

直頭cheap! 班友成日在門口派野夠cheap啦!早兩日話有居民比他們個易拉架kick 到添!正PK
作者: Leung    時間: 2017-12-10 21:52

本人一向對這議題一無所知, 不過看來我們要悍衛一些權益, 請問現在是否status quo? Thanks!
作者: pineapple    時間: 2017-12-10 22:43

本人一向對這議題一無所知, 不過看來我們要悍衛一些權益, 請問現在是否status quo? Thanks! ...
Leung 發表於 2017-12-10 21:52

都可以咁講,而家係status quo,因為依然係反對成立業主立案法團嘅業委佔多數。換言之,如果有一日形勢逆轉,變咗贊成成立業主立案法團嘅業委佔多數,佢哋就可以推動程序。
都係嗰句,業主立案法團係有其優點,不過名城係大型屋苑,牽涉資源非常龐大,非常容易成為貪污溫床。
而過去的而且確出事嘅係大型屋苑業主立案法團居多,重係單單都大嘅!
二害相權取其輕,我就寧願status quo,保留業主委員會,寧願有時間就去sit下會,好過第二時爆單十億大維修我嘆喇!

作者: justinada    時間: 2017-12-11 07:53

回復 38# pineapple

支持版主既意見!如果下次12個業委call meeting, 都想抽空落去睇吓班友搞乜!
   睇吓反對成立嗰幾個頂唔頂得住!
作者: Leung    時間: 2017-12-11 18:23

Thanks Pineapple! 以後會多留意! 寧願信港鐵!
作者: justinada    時間: 2017-12-11 19:24

回復 40# Leung

Ching, 寧願信大公司,比錢人哋管理!好過將來啲錢比呢班友攞嚟玩!現今無乜大型管理公司,最大係港鐵! 班友好似港鐵係殺父仇人咁,將錯處無限放大,講到咁多年無一件事係做啱!
比呢班友成立到法團,肯定好快搞大維修(sorry係我估的)
以上是我個人意見,如覺得有得罪或錯,在此say sorry!
作者: siuchan    時間: 2017-12-12 00:35

除 二期 二、三、五 座 及 三期二、五座 共 5 位支持成立法團,
其餘7 位住宅代表 及停車場代表都是對成立法團有保留的。
作者: justinada    時間: 2017-12-12 05:22

除 二期 二、三、五 座 及 三期二、五座 共 5 位支持成立法團,
其餘7 位住宅代表 及停車場代表都是對成立 ...
siuchan 發表於 2017-12-12 00:35

多謝你明確寫出呀!暫時班友唔會再出嚟放"易拉架",叫人簽名!
作者: pineapple    時間: 2017-12-12 10:03

其餘7 位住宅代表 及停車場代表都是對成立 ...
siuchan 發表於 2017-12-12 00:35

感謝 c hing!
作者: pineapple    時間: 2017-12-12 10:07

整理一下先!

一期:1,2,3,5     對成立法團有保留
二期:1     對成立法團有保留
三期:1,3     對成立法團有保留
停車場所有代表:     對成立法團有保留
作者: wingshuk    時間: 2017-12-12 13:39

有冇辦法踢走呢班搞事份子?
二期失守,下年大家要對策一下先得
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-12 13:59

最緊 要多人出來投票,不要給少數人控制民意
作者: justinada    時間: 2017-12-12 15:16

回復 46# wingshuk
2期差唔多係矮仔控制晒!幾個業委都係佢啲人,上星期差不多每晚都在2期2出面涼渟開會!
作者: justinada    時間: 2017-12-12 15:17

回復 47# kenneth6230 今次好在多咗新人,特別係1期,真感謝哦!

作者: fmlee    時間: 2017-12-12 15:52

我想如果業主們以後可以多一點關注屋苑事務,便可以避免受到一些有心人不實消息所蒙蔽;
業委能發揮到監察管理公司工作的作用,減少會議中的躁音影響,真的可以幹實事;
管理公司可以將工作及財政更加透明化,透過定期的對話及不同途徑發放信息,減少信息障礙。
那名城的管理可以更好,願共同努力!
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-12 21:22

我剛買入單位,下月初收樓,上來看一下先知咁多事,收樓後會多參與屋苑事務
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-12 21:29

我剛賣出的的單位就係法團出事,佢地勸力好大,可收管理費,找供應商都話事,每單位年年夾幾皮整D無理頭野,話唔整比人告,收錢仲好惡,話幾耐唔比就揾律師告你,最勁係個主席係教會 牧師,佢講乜就係道理
作者: Leung    時間: 2017-12-12 21:31

回復 51# kenneth6230

Great!
作者: Leung    時間: 2017-12-12 21:34

回復 52# kenneth6230

最驚就係咁!
作者: pineapple    時間: 2017-12-12 22:54

我剛賣出的的單位就係法團出事,佢地勸力好大,可收管理費,找供應商都話事,每單位年年夾幾皮整D無理頭野 ...
kenneth6230 發表於 2017-12-12 21:29

無錯!呢個就係最壞嘅情況。
作者: pineapple    時間: 2017-12-12 23:01

有冇辦法踢走呢班搞事份子?
二期失守,下年大家要對策一下先得
wingshuk 發表於 2017-12-12 13:39

咁我又唔想一口咬定佢哋係「搞事份子」,不過......

1.佢哋好積極推動成立業主立案法團

2.佢哋手段好激進,罵人亦好兇狠
3.佢哋喜歡挑剔現任其他業委同埋管理公司。
講真,我唔覺得MTR差到好緊要喎!(我轉頭可能又畀人話MTR打手喇!哈哈!)

咁樣係咪令人好疑慮先?

作者: Ht888    時間: 2017-12-13 23:41

雖然MTR管理未算完美、今時今日好多人也不會盡心盡力打份工、但我唔信果班人會搵到好過MTR的管理公司
作者: Rosemary    時間: 2017-12-14 11:33

MTR 唔算好好!但近這幾年實有進步呀!
一陣又話我是港鐵打手啦!
作者: justinada    時間: 2017-12-14 14:38

我之前都差啲比人誤會係mtr打手!! 好在一直有分享其他東西!

回復 58# Rosemary
作者: waichai    時間: 2017-12-14 16:39

我是見 FC_SEAFOODGHOST 於以下的討論第 #30,見佢既圖片應該是原圖,感覺好人生攻擊,非一般住宅的討論行為,我並沒有意圖指反對成立法團的人就是港鐵的打手,因為我都覺得大家的意見權衝輕重,我都反對支持成立法團,我都想開心地與大家在些討論名城屋苑內的事務。
http://www.hkfestivalcity.com/vi ... p;extra=&page=3
作者: Rosemary    時間: 2017-12-14 19:21

講真有人生攻擊的都不能說是港鐵打手!倒轉那班買力攪法團人咪一樣四圍攻擊人!你有無落去開會!邊次唔係指手畫腳!有他們講無其他人講!我老公話個晚班友人地其他人在台上講野,台下就人鬧人!台下同他們唔同意見的,又叫人收聲!一味聲大!他們咪一樣人生攻擊人!唉..仲之世界變!
作者: pineapple    時間: 2017-12-14 23:52

我是見 FC_SEAFOODGHOST 於以下的討論第 #30,見佢既圖片應該是原圖,感覺好人生攻擊,非一般住宅的討論行 ...
waichai 發表於 2017-12-14 16:39

明白呀c hing! 大家同坐一條船!

作者: diyhohk    時間: 2017-12-15 21:34

作為一個小業主, 好多野唔知, 係會覺得有班人係到攪事, 咁積極成立法團, 係咪想攞著數呀? 我初初都有咁諗.

首先, 我都覺得我地管理費唔貴, $2.3一尺/建築面積, 但係諗心一層........4千幾戶, 一年一億四千萬管理費喎, 湊岸8號4棟樓高36至46層的住宅, 管理費都只係$2.8, 用POOL計,人地收緊我地1/3都無既錢, 一樣養緊一個游泳池, 一個藍球羽毛球場,  一個保齡球場, 一個兒童CLUB HOUSE…….就算你反駁話屋苑人多,所以員工都用多左, 但比例都頂多1倍好未..... 如果港鐵可以幫我們把守好D, 唔係單一回標(或者只有2支標返), 我們可能可以$1.8管理費都未定.
下下道聽途説, 中左伏都唔知, 講到尾, 多D參與屋苑事務, 團結是力量. 唔好空白授權書, 如果你唔知選邊個好, 唔選好過, D空白授權, 你話會揀乜人出黎丫?
我近一年都有去開會, 次次都係得個嘈嘈閉, 覺得D人好野蠻, 我主動找黎先生了解, 我開始理解點解呢班人咁激動.

1. 2017港鐵要更換滅火筒, 支出大約50萬, 法團招集人黎先生去查看, 原來有很多可以REFILL就通過合格, 不需要全部更換, 結果在黎先生挑戰管理公司下, 最後廿幾萬就可以埋單.
2. 停車場有白蟻窩, 港鐵報價要2千元清理一個, 在黎先生強烈要求下(開會嘈嘈閉鬧管理公司), 清潔公司最後WAIVED.
3. 大家又知唔知停車場漏水情況, 本來是發展商長實既問題, 但至今還是處理不妥, 保養期好像也快過了, 再拖下去, 大維修一定要業主夾錢啦, 無既, 4千多戶夾, 我就佔4千幾份1, 跟大隊, 到時可能每戶夾幾萬囉, 2,3億夠整啦呱........  
4. 所有20萬以下的工程, 港鐵是不用通知業主委員會, 一扇不锈鋼閘, 竟要18萬元, 大家口中的長毛羅, 因為佢退休前做工程, 甚至屋苑有做工程的業主也知道只要1/3價錢已經可以做到這扇閘, 所以他們很勞氣, 因為港鐵管理人酬金計算方法是我們屋苑支出的11%(8%+3%), 某程度上, 我們開支1億4千萬, 港鐵就有千多萬收入, 呢種服務收費方式其實同業主好大衝突. 我唔話港鐵一定食水, 但只要你有工人姐姐你就明, 你去買一舊豬肉同姐姐去買, 都有分別, 豬肉佬覺得D錢唔係佢, 佢唔會計較, 開幾大佢都比, 佢亦未必會幫你還價.....大家明唔明? 簡單比喻: 如果你同工人姐姐講, 佢既人工係base on該月全屋既開支某一個百份比, 大家估下果個月D水電煤, 伙食費會點? 反對成立法團無問題丫, 但點可以真正監管到管理公司呢?
最慘你係唔可以CHECK港鐵條數, 除非你攞到5%業主授權仲要自己比錢查, 業委CHECK合約都要簽保密協議, 唔可以同其他業主講, 乜道理?

無錯, 以上睇落只係細眉細眼小數目, 全因只係冰山一小角, 12棟樓每年用億幾喎, 如果每件事情都可以應省則省, 唔好話多丫, 省1/5做儲備都好丫, 我只係帶出訊息來給大家去思考一下.

本來可以寄望業委會, 可惜業委會好多都係空白授權選出黎.....................單位出租了, 唔係係屋苑內都做業委, 所以台下先嘈嘈閉.
今年大局已定, 寄望多D人真心出黎幫手做業委....................
我無立場架, 如果業委跟得足真係監督到港鐵唔係只掛個名銜, 無人想成立法團.
作者: Rosemary    時間: 2017-12-15 22:30

係真是要多些出來!我只是知你口中那位黎生同羅生,近幾次開會有他們講無其他人講!如果個個都係單方便說話又唔問!就好易中計啦!講到港鐵好似吃人獸咁!想問出面的管理公司唔知又點計管理人酬金呢!我須是c9仔一個!但都算有錢買個唔同地區物業!好多時成日以為平那些管理公司食水仲深呀!
總之各師兄唔該理智些唔好單方便比班人洗腦!自己去理解多些方為上策呀!
仲有個單位出租有授權書有問題嗎?我都在何文田有個單位,都出租了比人,但我每年都授權比業委!所以唔好人講就信,講到好似十惡不赦咁!倒轉授權比他們又點計呀!
拿唔好又話我打手呀!純粹表達下理智的意見!
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-15 22:56

作為一個小業主, 好多野唔知, 係會覺得有班人係到攪事, 咁積極成立法團, 係咪想攞著數呀? 我初初都有咁諗.
...
diyhohk 發表於 2017-12-15 21:34

用pool計,美孚,太古城就應收每呎5毫子管理費合理,
作者: kenneth6230    時間: 2017-12-15 23:00

成立到法團,樓上果D真係小數目啦,仲有點解管理公司有授權票?因為多業主相信管理公司
作者: justinada    時間: 2017-12-16 07:21

回復 66# kenneth6230

可能又係喎!! 你信邊個咪授權邊個,大聲叫又話報警,多X餘!!
我早知可以授權管理公司, 我都會考慮!!  但嗰晚落去見到班友為咗"業委"呢個住,乜都可以"講"!!

講真如果真係無"著數"(將來),而又努力到成日"問侯"人,真心服務居民? (區議員都係授薪喇) !!
作者: biffkoo    時間: 2018-2-14 10:45

下次要睇吓授權書內容
作者: yuengor123    時間: 2018-10-11 10:57

回復 68# biffkoo

同意!
作者: biffkoo    時間: 2019-2-14 11:35

剛剛見到有人討論(別的地方) "天水圍嘉湖山莊翠湖居成立業主立案法團"
名城是否成立了? 好似幾個月都冇人講了.

歡迎光臨 名城 盛薈 盛世 Festival City 業主討論區 (http://www.hkfestivalcity.com/) Powered by Discuz! 7.2